top of page

OECD: 21. Yüzyılın Üçüncü ve En Büyük Şokuyla Karşı Karşıyayız

Güncelleme tarihi: 28 Mar 2020

11 Eylül ve 2008 Küresel Finansal Krizinden sonra, şu an yaşadığımız pandemi,  21. Yüzyılın üçüncü ve en büyük ekonomik, finansal ve sosyal şokunu beraberinde getiriyor.



OECD’ye göre, bu şok daha da fazla etki yaratmakta çünkü; etkilenen ülkelerdeki üretimde durma, dünyadaki tedarik zincirlerine hasar ve güvende bir çöküşle getiriyor. Tüm bunlarla birlikte, tüketimde de dik bir düşüş bekleniyorr. Virüsü önlemek için gerekli olmakla birlikte sıkı önlemler uygulanıyor, ekonomilerimizi benzeri görülmemiş bir durgunluk durumuna sokuyor.


  • 2 Mart 2020'de yayınlanan OECD Geçici Ekonomik Görünümü, COVID-19'un küresel büyüme üzerindeki olası etkilerini değerlendirmek için ilk girişimde bulundu, ancak şimdi o zamanlar öngörülenden daha ciddi senaryonun bile ötesine geçtiğimiz anlaşılıyor.

  • OECD, halk sağlığı acil durumuyla başa çıkmak, ekonomik şoku tamponlamak ve toparlanmaya doğru bir yol geliştirmek için gerekli kaynakları sağlamak üzere büyük, güvenilir, uluslararası olarak koordine edilmiş dört yönlü bir çaba gerektiğini düşünmektedir.

1. Hükümetler sağlık sorununa yanıt vermede daha fazla uluslararası işbirliğini sağlamalıdır.

2. Hükümetler olumsuz etkiyi hafifletmek ve toparlanmayı hızlandırmak için ekonomilere acil bir desteği finanse etmelidirler.

a) Sağlık hizmetleri: kapsamlı testler; sigortalı olup olmadıklarına bakılmaksızın tüm hastalar için tedavi; sağlık çalışanlarına destek; yüksek riskli grupları korumak, maskelerin, yoğun bakım ünitelerinin ve solunum maskelerinin arttırılması

b) İnsanlar: kısa vadeli istihdam programları, işsizlik sigortasından yararlanma gereksinimlerinin azaltılması, serbest meslek sahiplerine nakit transferleri

c) Firmalar: masraflar ve vergi ödeme gecikmeleri, geçici KDV indirimleri veya ertelemeleri, kredi limitleri veya devlet garantileri yoluyla işletme sermayesine daha fazla erişim, KOBİ'ler için, özellikle hizmetler ve turizmde olanlar için özel destek paketleri.

3. Merkez Bankaları, ekonomiyi desteklemek için şimdiden adımlar başlatmış ancak finansal düzenleme ve denetim, koordinasyonun daha iyi sonuçlar üretebileceği başka bir alandır. COVID-19 krizinin yol açtığı ekonomik sorunlar, finansal piyasaların, bankaların gelirlerinin ve bilançolarının işleyişini vuruyor.

4. Güven sağlamak için her şey yapılmalıdır. Bunun anahtarı virüs salgınını kontrol altına almak olsa da, COVID-19’un, ticaret kısıtlamalarını ortadan kaldırmak da dahil olmak üzere, ortaya çıkmasından önce bile güven veren faktörleri ele almaya yardımcı olacaktır.


Kommentare


yased.jpg

COVID-19

ÖZEL GÜNDEM

Bilgilendirme

Platformu

bottom of page